Survivor: Aπλά ένα παιχνίδι

Survivor: Aπλά ένα παιχνίδι

Το Survivor αναμφίβολα αποτελεί ένα φαινόμενο. Τα ποσοστά τηλεθέασης του είναι τουλάχιστον εξωπραγματικά, αφήνοντας πίσω  με διαφορά τα υπόλοιπα τηλεοπτικά προγράμματα. Καθώς είναι ένα τηλεπαιχνίδι τύπου reality show, σε συνδυασμό με τη σχεδόν καθημερινή προβολή του, προσφέρει άφθονη τροφή για σχολιασμό. Βλέπουμε λοιπόν ότι καθημερινά τηλεοπτικές εκπομπές, sites και blogs σχολιάζουν αυτά που έχουν συμβεί στο Survivor με ιδιαίτερο ζήλο. Τα social media (facebook, twitter αλλά και instagram) είναι γεμάτα με σχετικές αναφορές. Ακόμα και αν κάποιος δεν βλέπει το εν λόγω παιχνίδι, είναι ουσιαστικά αδύνατο να μην πάρει κάτι το αυτί ή μάτι του, αν έχει τηλεόραση και ίντερνετ.

Ο κάθε τηλεθεατής υποστηρίζει είτε τους διάσημους είτε τους μαχητές και έχει κατά βάση έναν αγαπημένο παίκτη. Δημιουργούνται σελίδες στο facebook από τους οπαδούς τους και οι αναρτήσεις τους συγκεντρώνουν αναρίθμητα σχόλια, θετικά ή αρνητικά. Δεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε ότι είναι πολλοί εκείνοι που φανατίζονται, θεοποιούν έναν παίκτη και μειώνουν (για να το θέσουμε κομψά) τους παίκτες ή τηλεθεατές που εκφράζουν αρνητικές κριτικές για το είδωλο τους.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, θεωρώ απαραίτητο όλοι αυτοί που σχολιάζουν το Survivor να το παρακολουθούν για να μπορούν να έχουν μια ολοκληρωμένη άποψη. Δυστυχώς έχω δει αρκετά άρθρα με πιασάρικους τίτλους που μεταδίδουν ανακρίβειες ή αναμασούν εκείνα που ήδη γνωρίζουμε για να κερδίσουν clicks. Προσωπικά λοιπόν το παρακολουθώ οπότε μπορώ να έχω μια γενική εικόνα του θέματος.

Κατά δεύτερον, θα ήθελα να τονίσω ότι όλος αυτός ο φανατισμός που οδηγεί σε κακόβουλα σχόλια, μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει. Δεν λέω σε καμία περίπτωση να μην υποστηρίζουμε κάποιον παίκτη που μας αρέσει. Καλό θα ήταν όμως να αναγνωρίζουμε τυχόν λάθη του και να μην τον υπερασπιζόμαστε λες και είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Και όχι μόνο αυτό, αλλά να μειώνουμε και να κατακρίνουμε όποιον έχει αντίθετη άποψη με τη δική μας. Γιατί απ’ ότι έχει φανεί, η ειλικρίνεια δεν αρέσει σε μεγάλο ποσοστό των τηλεθεατών του Survivor.

Επίσης, οι προσωπικές προσβολές σχετικά με τα κιλά ή τις αθλητικές επιδόσεις κάποιου παίκτη είναι τουλάχιστον απαράδεκτες. Το γεγονός ότι είμαστε τηλεθεατές και ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα, δεν μας δίνει το δικαίωμα να προσβάλλουμε κάποιον για τέτοια ευαίσθητα και προσωπικά ζητήματα. Χαρακτηρισμοί που αφορούν τα κιλά κάποιου μαρτυρούν μόνο το χαμηλό επίπεδο εκείνου που τους κάνει, τη στιγμή μάλιστα που το άτομο που γίνεται αντικείμενο αρνητικών σχολίων δεν έχει επίγνωση όλης αυτής της κατάστασης.

Εκείνο που μου προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση όμως είναι ότι όλος αυτός ο κόσμος παθιάζεται, σχολιάζει και κατακρίνει τους παίκτες ενός παιχνιδιού. Γιατί αυτό είναι το Survivor, ένα παιχνίδι. Ένα καλοστημένο και πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι που είχαμε καιρό να δούμε στην ελληνική τηλεόραση. Παρόλα αυτά είναι τρομακτική η ταύτιση που αισθάνονται ορισμένοι με έναν παίκτη και η προσπάθεια τους να τον υπερασπιστούν μειώνοντας τους υπόλοιπους. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι το κοινό δεν γνώριζε περίπου τους μισούς παίκτες πριν το παιχνίδι και με το τέλος του παιχνιδιού θα τους ξεχάσει σχεδόν αμέσως (όπως έχει συμβεί με τόσα άλλα reality shows). Και θεωρώ απίθανο να αφιερώσει χρόνο ένας παίκτης για να ευχαριστήσει προσωπικά όλους τους υποστηρικτές του. Παρόλα αυτά αρκετοί επιδεικνύουν απίστευτο ζήλο και δημιουργούν ευφάνταστα στιχάκια ταπεινωτικά για κάποιους, υπερασπιζόμενοι κάποιον που δεν γνωρίζουν προσωπικά ούτε μπορούν να ξέρουν πώς είναι στην πραγματικότητα (και το πιθανότερο είναι να μην μάθουν και ποτέ).

Φαντάζομαι ότι όλοι οι τηλεθεατές του Survivor είχαν ζωή πριν αρχίσει και θα συνεχίσουν να έχουν και αφού τελειώσει. Για αυτό καλό θα ήταν να το παρακολουθούν ως ένα reality show (γιατί αυτό είναι) που γεμίζει τα βράδια τους και τους διασκεδάζει,  χωρίς να υπερβάλουν στις αντιδράσεις τους. Καθημερινά λαμβάνουν χώρα σημαντικά και σοβαρά γεγονότα (με πιο πρόσφατο την επίθεση στο Λονδίνο), αλλά περισσότερη δημοσιότητα παίρνει μια είδηση σχετική με το Survivor.

Share

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *