Ήπιαμε margarita με τον «Amigo» της Νέας Σμύρνης, Γιώργο Μαλτεζάκη

Ήπιαμε margarita με τον «Amigo» της Νέας Σμύρνης, Γιώργο Μαλτεζάκη

Θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα ακόμα αφιέρωμα για τον καλαίσθητο χώρο, το εξαιρετικό φαγητό και το ευγενέστατο προσωπικό του Amigos, αλλά προτιμήσαμε να εστιάσουμε στον άνθρωπο που άνοιξε το Amigos στην Νέα Σμύρνη (Μεγάλου Αλεξάνδρου 70) τον Νοέμβρη του 2007, τον Γιώργο Μαλτεζάκη. Σε μια φιλική κουβέντα, μιλήσαμε για το πώς γεννήθηκε η ιδέα για τα Amigos, γιατί επέλεξε τη Νέα Σμύρνη για να ανοίξει το μαγαζί του, το γιατί λέει κάθετα όχι στο franchise και για πολλά ακόμα ενδιαφέροντα πράγματα.

Έχοντας γεννηθεί στην Νέα Υόρκη, υπήρχαν καθημερινά ερεθίσματα στην οικογένεια, από την Μεξικάνικη κουζίνα και έτσι δεν άργησε η ώρα που μια ιδέα έγινε τελικά πράξη:   «Οι γονείς μου ζούσαν στην Νέα Υόρκη πολλά χρόνια και εγώ με τον αδερφό μου γεννηθήκαμε στην Αμερική. Εκεί το Μεξικάνικο φαγητό είναι πάρα πολύ δημοφιλές και από το 1979 που ήρθαμε στην Ελλάδα, όσο μεγαλώναμε δεν βλέπαμε να υπάρχει κάτι αντίστοιχο και έτσι αποφασίσαμε να το ξεκινήσουμε εμείς. Το πρώτο μαγαζί ήταν σε μια μικρή μονοκατοικία στη Γλυφάδα, με έναν κατάλογο τριών σελίδων. Αυτό ήταν».

Κάθε αρχή και δύσκολη που λένε, αλλά πλέον τα Amigos υπάρχουν παραπάνω από 20 χρόνια, κάτι που μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι, αλλά μόνο αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και γνώσεων:  «Όταν ξεκινούσαμε, προφανώς είχαμε φιλοδοξίες, αλλά δεν ξέραμε μέχρι που θα φτάναμε τελικά. Η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο. Έχουμε σπουδάσει και οι δύο πάνω στην εστίαση σε πολύ καλές σχολές και εγώ προσωπικά έχω δουλέψει και στο Intercontinental στο Μανχάταν για τέσσερα χρόνια, οπότε έχουμε ένα γερό υπόβαθρο στον χώρο. Δουλέψαμε πολύ σκληρά για να φτάσουμε εδώ που είμαστε και κάναμε πολλές θυσίες ειδικότερα τα προηγούμενα χρόνια. Πάντα χρειάζεται και ο παράγοντας τύχη, αλλά πολλές φορές δημιουργείς και την δικιά σου τύχη. Δεν μπορώ να σου πω ότι περίμενα μετά από 20 χρόνια να έχουμε 2 μαγαζιά που να πηγαίνουν εξίσου καλά, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει και για αυτό δεν επαναπαυόμαστε ποτέ. Κάθε μέρα μαθαίνουμε».

Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από τα Village του Ρέντη και την Αγία Παρασκευή, το 2007, έφτασε η ώρα τα Amigos να εδραιωθούν ακόμα περισσότερο στα νότια προάστια και μετά τη Γλυφάδα να έρθουν και στη γειτονιά μας:  «Η Νέα Σμύρνη ήταν μια περιοχή στην οποία θέλαμε να έρθουμε επί πολλά χρόνια, απλώς δεν βρίσκαμε τον χώρο που θα μας αντιπροσώπευε. Τον βρήκαμε τον Νοέμβρη του 2007. Όχι πάνω στην Πλατεία, αλλά αρκετά κοντά ακόμα και με τα πόδια. Αυτό ακριβώς που θέλαμε. Όπως και στην Γλυφάδα, έτσι και στην Νέα Σμύρνη, δεν θέλαμε να είμαστε στο κέντρο της αγοράς, για να καταφέρουμε να διατηρήσουμε το οικογενειακό κλίμα που θέλουμε να έχουμε στα Amigos. Σε αυτό θεωρώ ότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η επιτυχία μας. Το ότι και εγώ και ο αδερφός μου είμαστε όλοι μέρα πάνω από τα μαγαζιά. Τα πάντα περνάνε από τα χέρια μας».

Το οικογενειακό κλίμα δεν είναι απλά μια κουβέντα που βγήκε από το στόμα του Γιώργου, όπως ακούγεται από πολλούς επιχειρηματίες για τις επιχειρήσεις τους. Είναι μια πραγματικότητα. Το βλέπεις αν είσαι πελάτης: «Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε οι επιχειρηματίες, είναι το ότι βλέπουμε το εργατικό κόστος ως κόστος, ενώ είναι στην ουσία επένδυση. Εμείς κοιτάζουμε πως θα αυξήσουμε τους πελάτες μας, να αυξήσουμε τους τζίρους μας, για να προσφέρουμε δουλειά σε περισσότερους ανθρώπους. Δεν μας ενδιαφέρει να μειώσουμε το εργατικό κόστος. Συγκεκριμένα, θεωρούμε την ομάδα των Amigos, το ίδιο σημαντική με την ποιότητα του φαγητού μας. Για αυτό και μεγάλο ποσοστό του προσωπικού μας, είναι μαζί μας από την πρώτη μέρα, ή από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας μας. Αν έχεις καλό service, έχεις ικανοποιημένους πελάτες, οι οποίοι είναι η καλύτερη διαφήμιση.

Θέλουμε να περάσουμε στον πελάτη μας, ότι θα φάει καλά, θα τον σερβίρουμε με ωραίο τρόπο, σε ένα όμορφο περιβάλλον και το σημαντικότερο, σε ένα οικογενειακό και φιλικό κλίμα, όπως ακριβώς τον προδιαθέτει το όνομά μας, Amigos=φίλοι. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας».

Πέρα από το προσωπικό όμως, η έννοια του οικογενειακού κλίματος φαίνεται και από το γεγονός ότι ενώ έχουν πολλές προτάσεις για franchise, δεν τις συζητάνε καν. Προτιμούν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο στα δύο μαγαζιά παρά να ανοιχτούν και να κάνουν «εκπτώσεις» σε οποιονδήποτε τομέα του brand: «Έχουμε πάρα πολλές προτάσεις για franchise. Ειδικά το καλοκαίρι και από νησιά και από μεγάλες πόλεις, όπως Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Μύκονο, ειδικότερα από τη Μύκονο είχαμε τρεις διαφορετικές προτάσεις. Παρόλα αυτά δεν μας ενδιαφέρει, λόγω της εποχής και της οικονομίας μας αλλά και επειδή δεν αισθανόμαστε ασφαλείς να διαχειρίζεται κάποιος τρίτος το προϊόν μας. Αν δεν έχουμε την ομάδα που θεωρούμε ότι μπορεί να τρέξει και το τρίτο όπως τα άλλα δύο μαγαζιά δεν θα το κάνουμε. Τα Amigos δεν είναι μόνο το πολύ καλό φαγητό. Είναι και το προσωπικό, η διακόσμηση και πολλά ακόμα πράγματα μαζί».

Όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και στα μαγαζιά, η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά και αυτό το ξέρει πολύ καλά ο ιδιοκτήτης των Amigos της Νέας Σμύρνης, κάτι που φαίνεται ακόμα και από τα σουπλά του μαγαζιού: «Ακόμα και το σουπλά θα περάσει από πολλούς ελέγχους μέχρι να μπει πάνω σε ένα τραπέζι. Η λεπτομέρεια διαχωρίζει τον καλό από τον πολύ καλό. Στο να μην δεις καλώδια να κρέμονται, στο καμένο σποτάκι, στο μονόχρωμο σουπλά. Σε πολλά από αυτά, γράφουμε πράγματα που να μαθαίνει ο άλλος κάτι, όση ώρα περιμένει το φαγητό του. Από το πώς παρασκευάζεται η τεκίλα, μέχρι την γεωγραφία του Μεξικό». Μιας και μιλήσαμε για Μεξικό, αξίζει να αναφερθεί ότι ο ίδιος έχει ταξιδέψει δύο φορές στην χώρα της Λατινικής Αμερικής και ξέρει από πρώτο χέρι και την κουζίνα, αλλά και τον τρόπο παραγωγής της καλύτερης τεκίλας παγκοσμίως.

Αφού μιλάμε για τεκίλες αξίζει να κάνουμε αναφορά στις “Tequilerias” των Amigos: «Εδώ και μερικά χρόνια και με προτροπή του τότε bar manager μας, Στέλιου Παπαδόπουλου (σήμερα Brand Ambassador της Jose Cuervo), δίνουμε την ίδια βάση και στο ποτό, όσο και στο φαγητό έχοντας ανοίξει τις “Τequilerias” μας, όπου προσπαθούμε να σερβίρουμε όσο το δυνατόν καλύτερα cocktails έχοντας ως βάση τις καλύτερες τεκίλες και όχι μόνο».

Όσο για την σχέση του με την Νέα Σμύρνη, είναι κάτι πολύ παραπάνω από καθαρά επαγγελματική: «Η Νέα Σμύρνη είναι μια περιοχή που οι δημότες της βγαίνουν στην Νέα Σμύρνη. Οι περισσότεροι και καλύτεροι πελάτες μας είναι Νεοσμυρνιώτες. Με τη γυναίκα μου και τον 9 μηνών γιο μου θα πάμε βόλτα στην Πλατεία με το καροτσάκι. Θα πιούμε καφέ, θα ψωνίσουμε, και με όποιον τρόπο περνάει από το χέρι μου θα στηρίξω και εγώ την τοπική αγορά και όχι μόνο. Είμαστε χορηγοί στο μπάσκετ του Πανιωνίου και χαίρομαι πάρα πολύ που η ομάδα πάει τόσο καλά φέτος, ενώ επίσης βοηθάμε συχνά σε λαχειοφόρους αγορές των σχολείων της περιοχής. Οπουδήποτε μπορώ να προσφέρω το κάνω με μεγάλη ευχαρίστηση.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κόσμο της Νέας Σμύρνης, γιατί έχει στηρίξει το μαγαζί από την πρώτη μέρα που άνοιξε. Αυτό μας τιμά ιδιαίτερα. Παίρνουμε δύναμη και βλέπουμε ότι οι κόποι τόσων χρόνων ανταμείβονται. Η καλύτερη ανταμοιβή μας είναι το χαμόγελο του κόσμου, γιατί για να είσαι πραγματικός Amigo, δεν αρκεί μόνο να κάνεις τον άλλον να φάει καλά, αλλά να τον κάνεις να περάσει και όμορφα».

Όπως μας είπε στην αρχή της κουβέντας μας, ο Γιώργος Μαλτεζάκης άφησε το σπίτι του στη Νέα Υόρκη και άνοιξε ένα νέο στην Νέα Σμύρνη. Τόσο για αυτόν, άλλο τόσο όμως και για εμάς. Δεν χρειάζεται να ειπωθεί κάτι περισσότερο. Αν σας βγάλει ο δρόμος μπροστά στο σπίτι των Amigos στην Νέα Σμύρνη (ή την Γλυφάδα), μην το σκεφτείτε να μπείτε. Θα νιώσετε σαν να είστε χρόνια φίλοι με όλους εκεί μέσα. Το όνομά άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι.

Share

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *